Platforma pre autorské právo v audiovízii a médiách

O projekte:
Platforma pre autorské právo v audiovízií a médiách nadväzuje na doterajšie iniciatívy medzi nositeľmi práv – autormi a výkonnými umelcami a objednávateľmi a používateľmi diel a umeleckých výkonov a vytvára priestor na dialóg a hľadanie najvhodnejších riešení, prípadne odporúčaní pre transpozíciu smernice o autorskom práve.

Cieľom projektu je prostredníctvom diskusií aktérov zo slovenského audiovizuálneho a mediálneho prostredia na tému autorských práv a novelizácie Autorského zákona v súlade so Smernicou 2019/790 zo 17. apríla 2019 o autorskom práve dopracovať sa k relevantného integrovanému návrhu Platformy k pripravovanej novele autorského zákona. Súčasťou projektu sú odborné analýzy a mediované stretnutia medzi členmi Platformy, formou spoločných stretnutí, bilaterálnych rozhovorov a okrúhlych stolov.

O čo ide v “Smernici”:
Smernice Európskej únie v oblasti autorského práva a práv súvisiacich s autorským právom, majú prispievať k fungovaniu vnútorného trhu, poskytovať nositeľom práv vysokú úroveň ochrany a zároveň uľahčovať vysporiadanie práv a vytvárať rámec, v ktorom sa môžu využívať diela a iné predmety ochrany aj v digitálnom prostredí. S uvedenými cieľmi bola prijatá aj SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) 2019/790 zo 17. apríla 2019 o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom na digitálnom jednotnom trhu a o zmene smerníc 96/9/ES a 2001/29/ES (ďalej len „smernica o autorskom práve“), ktorá má transpozičný termín do 7. júna 2021.

Predmetom smernice o autorskom práve je okrem iného
-        zaviesť spravodlivejšie mechanizmy k odmeňovaniu autorov a výkonných umelcov v zmluvách o využívaní diel a nastaviť pravidlá transparentného prístupu k informáciám
-        ustanoviť práva na vyhotovovanie a použitie rozmnoženín a verejný prenos a sprístupňovanie vydavateľom tlačových publikácií a tým zvýšenie ochrany tlačových publikácií pri online používaní

Obe tieto oblasti sa dotýkajú sveta médií a audiovízie, ktoré majú svoje špecifiká fungovania najmä v nadväznosti na veľkosť trhu. Právo na spravodlivú odmenu tak naráža na samotnú možnosť financovania tvorivej činnosti, a ekonomickej udržateľnosti objednávateľov diel alebo umeleckých výkonov.

Tento základný konflikt vytvára potrebu takého nastavenia aj legislatívneho prostredia, ktoré umožní aj schopnosť udržania dopytu objednávateľov diel a umeleckých výkonov aj spravodlivé odmeňovanie autorov a výkonných umelcov a ich podieľaní sa na zisku z použitia diel alebo umeleckých výkonov.

Kto tvorí Platformu:
Používatelia: Asociácia nezávislých producentov, Asociácia rádií Slovenska (ARS), Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS), Asociácia tlačených a digitálnych médií (ATDM), Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS)
Autori a výkonní umelci, OKS: Asociácia slovenských kameramanov (ASK), LITA, SLOVGRAM, SOZA
Verejný sektor a ďalšie subjekty: Creative Industry Forum, Ministerstvo kultúry SR

Iniciátorom a koordinátorom projektu je Asociácia nezávislých producentov.

Projekt „Platforma pre autorské právo v audiovízií a médiách“ je podporený z programu Stronger Roots, ktorý realizuje konzorcium Nadace OSF, Nadácia otvorenej spoločnosti Bratislava, NIOK Foundation a thinktank Glopolis. Cieľom programu je podporiť odolnosť a stabilitu organizácií občianskej spoločnosti v Česku, Maďarsku a v Slovenskej republike a pomôcť im k väčšiemu zakoreneniu v spoločnosti.

ANPsprava