Český lev za rok 2017

Na udeľovaní jubilejných 25. ocenení Český lev v sobotu 10. 3. 2018 boli úspešné filmy, ktoré vznikli v koprodukcii s členmi ANP: Baba z ľadu (r. Bohdan Sláma),  Červená (r Olga Sommerová), Križiačik (r. Václav Kadrnka), Po strništi bos  (r. Jan Svěrák), a Špina (r. Tereza Nvotová).

Najlepším českým filmom minulého roku sa stala snímka Baba z ľadu (rež. Bohdan Sláma), ktorá vznikla v koprodukcii ČR, Francúzsko a Slovensko (ARTILERIA, v koprodukcii s Rozhlas a televízia Slovensko). Film získal spolu šesť Českých levov – hlavné ocenenie za najlepší film, leva za réžiu a scenár (Bohdan Sláma), cenu za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe si odniesla Zuzana Kronerová,  najlepšieho herca v hlavnej úlohe Pavel Nový a najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe Petra Špalková.

Najlepším dokumentárnym filmom sa stal titul Červená (rež. Olga Sommerová), na ktorom sa koprodukčne podieľala spoločnosť PubRes.

Po strništi bos (rež. Jan Svěrák), koprodukovaný slovenskou spoločnosťou NOVINSKI a RTVS , získal troch oficiálnych levov – za najlepšiu kameru (Vladimír Smutný), najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Oldřich Kaiser) a za najlepší zvuk (Jakub Čech, Claus Lynge). Film získal aj dve neštatutárne, no vzácne ocenenia za Najlepší filmový plagát (Jiří Karásek, Lukáš Fišárek) a na základe hlasovania na portáli ČSFD.cz Cenu filmových fanúšikov.

Celovečerný hraný debut Terezy Nvotovej Špina (v koprodukcii spol. BFILM, RTVS) získal cenu za najlepší strih (Jiří Brožek, Michal Lánský, Janka Vlčková). Tereza Nvotová bola na Českého leva nominovaná aj za dokumentárny film Mečiar (prod. PubRes).
Film Križiačik (rež. Václav Kadrnka), z koprodukčnej tvorby spol. ARTILERIA, bol ocenený za najlepšiu hudbu (Irena a Vojtěch Havlovi).

Úspešní boli aj viacerí ďalší slovenskí tvorcovia – scénograf František Lipták si prevzal Českého leva za spoluprácu na filme Lajka (rež. Aurel Klimt), Peter Bebjak je režisérom najlepšej televíznej minisérie (Spraveldnost) a mladý slovenský tvorca Michal Blaško získal Cenu Magnesia za najlepší študentský film Atlantída, 2003.

Tu: prehľad všetkých ocenení Českých lev 2018.

ANP