Aktuálne opatrenia pre spoluprácu s partnermi zo zahraničia

Opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19 sa postupne uvoľňujú, pandémia a riziko nákazy však stále pretrvávajú.

Podľa aktuálnych opatrení Úradu pre verejné zdravotníctvo (ÚVZ SR) platných od 6.7.2020 sú všetky osoby, ktoré vstúpia na územie Slovenskej republiky a počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajinu neuvedenú v prílohe č. 1 tohto opatrenia (pozri zoznam nižšie), povinné podstúpiť izoláciu v domácom prostredí až do potvrdenia negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 je osoba povinná sa podrobiť najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí.

Zoznam krajín, na ktoré sa nevzťahuje nariadenie (príloha č. 1) a odborné konzílium považuje z pohľadu vývoja epidemiologickej situácie za menej rizikové (k 6.7.2020):

Austrália, Belgicko, Cyprus, Česká republika, ČĽR, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy (samosprávne územie Dánskeho kráľovstva), Fínsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Holandsko, Írsko, Island, Japonsko, Kórejská republika, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko, Taliansko.

Zoznam menej rizikových krajín epidemiológovia pravidelne posudzujú a aktualizujú.

ÚVZ SR môže na základe odôvodnenej písomnej žiadosti člena vlády Slovenskej republiky v jeho pôsobnosti udeliť výnimku z nariadenia. Ak Úplnú žiadosť aj s prílohami treba predložiť minimálne v predstihu troch pracovných dní pred dátumom požadovaného vstupu.

Podmienkou udelenia výnimky na vstup na územie Slovenskej republiky je preukázanie sa negatívnym testom RT-PCR na ochorenie COVID-19 nie starším ako 96 hodín.

Znenie nariadenia tu (pdf).
Informácie Ministerstva zahraničných vecí SR tu (link).

ANPsprava