ANP a ochrana práv detí a iných zraniteľných skupín

V rámci projektu Platforma pre autorské právo v médiách a audiovízii podporeného z programu Stronger Roots, ktorý realizuje konzorcium Nadace OSF, Nadácia otvorenej spoločnosti Bratislava, NIOK Foundation a thinktank Glopolis sa ANP plne stotožňuje s princípmi presadzovania a ochrany práv detí a iných zraniteľných skupín, ktoré zastáva uvedené konzorcium.

Asociácia nezávislých producentov (ANP, od roku 2010) je platforma pre ochranu záujmov nezávislých producentov a výrobcov audiovizuálnych diel v slovenskom i medzinárodnom audiovizuálnom prostredí. Základným právnym predpisom pre audiovizuálnu oblasť je zákon č. 40/2015 Z. z. o audiovízii a o zmene a doplnení niektorých zákonov, o.i. definuje nezávislého producenta ako aj povinnosti výrobcu audiovizuálneho diela. Upravuje aj práva a povinnosti osôb pôsobiacich v oblasti audiovízie, aj s ohľadom na oblasť ochrany maloletých. Oblasť ochrany maloletých je v oblasti audiovízie determinovaná najmä tým, že dieťa je aj detským divákom, a preto je potrebné, aby obsah, ku ktorým majú deti prístup reflektoval potreby, vnímanie a vplyv obsahu na deti. Je teda dôležité, aby najmä rodičia detí vedeli, o aký obsah v danom diele ide a aby sa vedeli rozhodnúť, či dieťaťu umožnia alebo neumožnia daný obsah sledovať.

V súčasnosti prebieha príprava novej právnej úpravy, ktorá chce zmeniť súčasný represívny systém na preventívny a má za cieľ systém i väčšmi digitalizovať s ohľadom na súčasné možnosti a nárast audiovizuálneho obsahu.

V zmysle Článku I. Etického kódexu ANP členovia ANP svojím zodpovedným konaním pri realizácii konkrétnych projektov i celkovom verejnom pôsobení na Slovensku i v zahraničí dodáva pojmu „nezávislý producent“ dôveryhodnosť a kredit.

Okrem dodržiavania zákonných štandardov a vlastných etických hodnôt ANP víta a plne rešpektuje aj Programové vyhlásenie vlády, ktoré (aj) v oblasti kultúry presadzuje vytvorenie „podmienok pre ochranu, podporu a rozvoj kultúrnych práv ľudí so zdravotným postihnutím a inak znevýhodnených skupín obyvateľstva, vrátane ľudí ohrozených chudobou, sociálnym vylúčením a inou diskrimináciou.

Dohľad nad dodržiavaním zákonom stanovených povinností a štátnu reguláciu v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania, retransmisie a poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie vykonáva Rada pre vysielanie a retransmisiu.

Pri práci s deťmi a zraniteľnými skupinami členovia ANP dodržiavajú etické štandardy, detskí herci majú špeciálny odborný dozor a prípravu.
Príklady: 2019: Pomaľované vtáča (r. Václav Marhoul); 2017: Piata loď (r. Iveta Grófová)

Vo svojej tvorbe členovia ANP pravidelne reflektujú aj témy ochrany práv detí a iných zraniteľných skupín:
2020: V sieti (r. Barbora Chalupová, Vít Klusák)
Otvára tabuizovanú tému zneužívania detí na internete, webstránka obsahuje aj edukačné materiály.
2020: Smečka (r. Tomáš Polenský)
Tematizuje šikanu v kolektíve dospievajúcich mladých ľudí, vplyv sociálnych médií.
2019: Žaby bez  jazyka (r. Mira Fornay)
Experimentálnym spôsobom tematizuje domáce násilie.
2019: Nech je svetlo (r. Marko Škop
Tematizuje šikanu a neonacistické tendencie medzi mládežou.
2019: Ostrým nožom (r. Teodor Kuhn)
Príbeh inšpirovaný vraždou Daniela Tupého, tematizuje neonacizmus.
2017: Špina (r. Tereza Nvotová)
Tematizuje sexuálne násilie na mladistvých.

V rámci partnerstva s OSF sú inšpiráciou v oblasti ochrany práv detí a iných zraniteľných skupín o. i.
medzinárodné štandardy Child Safeguarding Standards vypracované organizáciou Keeping Children Safe (2014), Amnesty International, či v slovenskom kontexte občianske združenie Kaspian, Nadácia pre deti Slovenska či Rada mládeže Slovenska.

ANPsprava