Platforma pre AP - odporúčania k novele Autorského zákona

V septembri 2020 Asociácia nezávislých producentov začala realizovať projekt Platforma pre autorské právo v audiovízii a médiách, ktorého zámerom je otvoriť dialóg v oblasti autorského práva medzi zásadnými subjektmi zastupujúcimi používateľom práv a autorov a výkonných umelcov. Projekt nadväzuje na doterajšie iniciatívy a vytvára priestor na dialóg a hľadanie najvhodnejších riešení, prípadne odporúčaní pre transpozíciu smernice o autorskom práve, a jeho dôležitosť potvrdzuje jednak participácia Ministerstva kultúry SR, jednak podpora z programu Stronger Roots, ktorý realizuje konzorcium Nadace OSF, Nadácia otvorenej spoločnosti Bratislava, NIOK Foundation a thinktank Glopolis.

Konkrétnou ambíciou a jedným z výstupov projektu sú návrhy a odporúčania Platformy k novele Autorského zákona v súvislosti s transpozíciou smernice o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom na digitálnom jednotnom trhu (2019/790), ktorý bol zaslaný MK SR v pondelok 19. apríla. Materiál je výsledkom rokovaní medzi zástupcami autorov a výkonných umelcov (LITA, SOZA, SLOVGRAM, ASK), používateľov práv (ATVS, ARS, ATDM, RTVS, ANP) a ďalších partnerov (CIF).

Predložený materiál vychádza zo série bilaterálnych a neskôr aj širších i individuálnych rokovaní v období od konca októbra do marca (cca dvadsať stretnutí). Napriek záujmu a snahe všetkých zúčastnených sa nepodarilo dosiahnuť želanú zhodu vo viacerých oblastiach, a teda predkladaný výstup z Platformy v nich prináša určité minimalistické, no z pohľadu iniciátorov projektu realistické návrhy a zároveň plne rešpektuje pozície jednotlivých členov, ktoré sú súčasťou materiálu ako relevantné prílohy.

Organizácie kolektívnej správy k pripravovanej novele Autorského zákona pripravili samostatné stanovisko a návrhy (viac napr. webstránka LITA: Máme šancu na lepší autorský zákon a lepšie podmienky pre autorov. Využime ju). Rozhodnutie partnerov z OKS reaguje na aktuálnu situáciu v oblasti autorského práva a dialógu o ňom v slovenskom prostredí.

Situácia v autorskoprávnej oblasti je na Slovensku zásadne poddimenzovaná a dlhodobo neudržateľná. Cítiť absenciu dialógu medzi stranami, ktoré dlhodobo zastávajú rozdielne a miestami priam antagonistické pozície.

Spoločne s partnermi z OKS sme presvedčení, že je absolútne nevyhnutné takýto dialóg otvoriť a priebežne a dlhodobo kultivovať, čo bol jeden z hlavných podnetov k vzniku iniciatívy Platformy. Podľa OKS jedným z dôvodov toho, že sa nepodarilo preklenúť hlboké rozpory medzi jednotlivými „stakeholdermi“ Platformy, je nekompetentné zákonné nastavenie, ako aj absencia priebežnej citlivej regulácie a prehliadanie kritickej situácie autorov a umelcov. Daná problematika si vyžaduje oveľa vyššiu časovú investíciu, ale aj hlbšiu analýzu jednotlivých oblastí, vrátane lepšieho poznania ekonomických vzťahov a príjmovej zložky autorov a výkonných umelcov. Zároveň sa domnievame, že  Platforma nesplnila očakávanie OKS aj preto, že OKS chýba oveľa intenzívnejší dialóg s Ministerstvom kultúry SR. Úprava vzťahov autorov, umelcov a používateľov si tak určite zaslúži intenzívnejšiu pozornosť a citlivý prístup Ministerstva kultúry SR.

Sme však presvedčení, že práve Platforma, ako aj podobné iniciatívy môžu byť nástrojom na ďalšiu autorskoprávnu diskusiu v oblasti audiovízie a médií, a Platforma deklaruje záujem v diskusiách a ich podpore a rozvoji pokračovať.

Viac informácií o projekte tu: Platforma pre autorské právo v audiovízii a médiách

ANPsprava